Keresés

Elérhetőség

Völcsei Judit
Facebook: Szepes Mária Fényháza

fenyhaz@gmail.com

Életünk és a stressz

2014.09.23 17:27

Rohanó korunkban az embereknek egyre kevesebb idejük és energiájuk jut önmagukra és szeretteikre. Szaporodnak a napi stressz hatások, és az egyén egyre kevésbé tudja felvenni ezek ellen a harcot, egyre kevesebben tudják teljessé tenni életüket. A problémák viszont jelentkeznek, ha nem megfelelően reagálunk, ha megtagadjuk őket, ha elnyomjuk negatív érzéseinket. Ennek ellenére az emberek többsége még a legkorszerűbb, leghatékonyabb stressz kezelő módszerekkel sincs tisztában. Ehhez tehát szükségünk van némi tudásra a stresszről.

 Mi a stressz? Mi az értelme? Mi történik, ha túlzottan felhalmozódik? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását és hogyan szüntethetünk meg néhány olyan stresszt, aminek jelenleg is ki vagyunk téve?

A stressz napjaink betegsége. Testünk és lelkünk számára természetes a bennünk és körülöttünk történő változásokhoz való alkalmazkodás. A problémák viszont jelentkeznek, ha nem megfelelően reagálunk, ha megtagadjuk a problémát, ha rajtunk kívül álló dolgok miatt aggódunk, ha elnyomjuk negatív érzéseinket, ha tehetetlennek érezzük magunkat a cselekvéshez. A mi saját kis világunkban-otthonunkban vagy munkahelyünkön-rengeteg gondolat és szituáció van, ami alkalmazkodásra kényszerít bennünket. Ha sikeresen alkalmazkodunk, akkor az élet izgalmakkal teli kaland. Ha ez nem sikerül, akkor a „stressz korának” áldozatai lehetünk. Bár már számos könyv jelent meg, amely a stressz különböző aspektusaival foglalkoznak, ennek ellenére az emberek többsége még a legegyszerűbb stressz kezelő módszerekkel sincs tisztában. A hatékony stressz kezelés feltételei magukba foglalják: mi a stressz, mi az értelme, mi történik, ha túlzottan felhalmozódik, hogy előzhetjük meg, és hogyan szüntethetjük meg. Az emberek más- más érzést táplálnak, és máshogyan reagálnak ugyanabban a helyzetben. Tehát nem a szituáció a mérvadó, hanem az, ahogyan megéljük. Reakciónk egy részét belső, más részét külső szabályozó tényezők határozzák meg.

Számos úgynevezett pszichoszomatikus betegség eredete a stressz. Olyan tényező, amely ott van a mindennapjainkban. Megszoktuk és mivel nem fordítunk rá kellő figyelmet, hatását alattomos módon fejti ki a tudatos és tudatalatti szinten is.

Fizikai jelei:

Magas vérnyomás, érelmeszesedés, fertőzések, cukorbetegség, különböző fejfájások, fekélyek, álmatlanság, allergiák és bőrgyulladás, fizikai kimerültség, étvágyváltozás, fogyás, hízás, szexuális problémák, székrekedés stb.

A végeredmény szempontjából mindegy, hogy a stresszor valódi vagy képzelt veszély, ezért a felfogásunk átalakításában játszanak fontos szerepet a különböző stressz oldó technikák, hiszen nem mindegy melyik állítással azonosulunk. Emellett fontos szerepet játszanak a különféle agyintegráló technikák, hiszen néha azért sikerül nehezen megvalósítani valamit, mert agyunk két agyféltekéje ellentétben áll egymással az eltérő információ áradat hatására.

Völcsei Judit